Cara letak facebook like button dalam blog


Ini tutorial cara letak facebook button like kat blog korang supaya pembaca dapat kongsi apa yang pembaca suka kat entry post korang..tutorialnya mudah saja..

Yang ini Standard button :

Langkah 1 : Dashboard > Layout(Design) > Edit HTML dan tekan “Expand Widget Templates”.

Langkah 2 : Tekan Ctrl + F dan korang cari perkataan ni  <data:post.body/> 

Langkah 3 : Lepas tu korang letak bawah  <data:post.body/> tadi dengan kod dibawah ini...

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.
canonicalUrl + &quot;&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;
show_faces=false&amp;width=450&amp;action=like&amp;font=arial&amp;
colorscheme=light&amp;height=35&quot;' frameborder='0' scrolling='no' 
style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:35px;'/>
</b:if>

Langkah 4 : Korang preview dulu..kalau jadi baru lah korang save template...

Yang ini untuk button box count :
Korang ikut je langkah 1,2 dan 3 seperti di atas tu..dan copy kod dibawah ni untuk button box count..

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/
plugins/like.php?href=&quot; + data:post.canonicalUrl + &quot;&amp;send=false&
amp;layout=box_count&amp;show_faces=false&amp;width=55&amp;action=like&amp;
font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=65&quot;' frameborder='0' scrolling='no'
 style='border:none; overflow:hidden; width:55px; height:65px;'/>
</b:if>
 
Yang ini untuk button count :


Buat perkara yang sama dan kod yang ni copy kat bawah ni...

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/
like.php?href=&quot; + data:post.canonicalUrl + &quot;&amp;send=false&amp;
layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=90&amp;action=like&amp; 
font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=21&quot;' frameborder='0' 
scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:90px; height:21px;'/>
</b:if>
 
 Ok, selamat mencuba..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RECENT POSTS

POPULAR POSTS